nieuws

Wereldkampioen 2017-2022

We zijn Wereldkampioen!                                                                                                                                    Zondag 30 juli 2017 is onze harmonie Wereldkampioen geworden in de Concertafdeling harmonie van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Met een puntenaantal van 96,5 scoorden we buitengewoon goed. We namen deel in de Concertafdeling, de hoogste afdeling in de blaasmuziek. Door deze 1e prijs mag de ‘Greune vaan Wolder’ zich de komende vier jaar Wereldkampioen noemen.

Concurrentie van over de hele wereld
Onder leiding van Matty Cilissen versloegen we korpsen van over de hele wereld, zoals Rovereto Wind Orchestra uit Italië, Landesblaso Baden-Württemberg uit Duitsland en Banda Sinfónica del CIM La Armónica de Buñol uit Spanje.

Programma
Het programma dat de harmonie ten gehore bracht, had als thema ‘Pulse, the beginning of a rythm that will only stop when live slips away’. In de vier prachtige werken werd deze ‘pulse’, het kloppende hart, uitgebeeld. Het is het begin van een ritme dat pas zal verstommen als het leven weer wegglijdt. Vol passie brachten de muzikanten de werken:

1. Le Sacre du Printemps, Igor Stravinsky (arr. Merlin Patterson)
Eerste deel: L’Adoration de la Terre
2. Black Dog, Scott McAllister
Solist Arno Piters, klarinet
3. The Frozen Cathedral, John Mackey
4. Traveler, David Maslanka

Huldiging
Het bemachtigen van de titel Wereldkampioen in de Concertafdeling werd op maandag 31 juli om 19.00 uur gevierd met een rondgang door Wolder, waarna de receptie in de Harmoniezaal begon. Daarna barstte de vreugde los tijdens een memorabel feest. We zijn verheugd dat zoveel verenigingen en supporters deze muzikale overwinning samen met ons wilden vieren!

Foto’s en in de media

Beluister de live-opname via L1, het is de 5e opname.

Via onze Facebook-pagina ziet u een verslag van alle mooie momenten tijdens onze deelname aan het WMC. Dit kan ook als u zelf geen Facebook heeft.

Bekijk alle foto’s via:
WMC – generale repetitie

Artikelen in de media:
WMC: Wolder pakt WMC titel bij harmonie! en bekijk via de WMC-website alle uitslagen
1Limburg: Harmonie Wolder de beste tijdens WMC
De Limburger: Wolder uit Maastricht wint op spectaculaire wijze WMC
RTV Maastricht: ‘De Greune vaan Wolder’ pakken wereldtitel op WMC


Feestelijke huldiging op het provinciehuis
“Jullie worden nog uitgenodigd voor een huldiging op het provinciehuis”, beloofde Gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans tijdens onze WMC-receptie op 31 juli 2017. Wat dat precies voor een huldiging moest worden, daar had hij op dat moment nog geen idee van, erkende hij later. Maar dat het helemaal geen gek idee was om als provincie Limburg de Limburgse WMC-deelnemers in het zonnetje te zetten voor hun prestaties, daar was hij ook the day after nog van overtuigd. Dus ging hij in overleg met Gouverneur Theo Bovens over de vraag hoe ze dit idee vorm zouden geven. En dus waren op dinsdagavond 28 november 2017 delegaties van alle Limburgse WMC-deelnemers uitgenodigd voor een bijeenkomst in de feestzaal van het provinciehuis waar Theo Bovens en Ger Koopmans in gloedvolle toespraken hun waardering uitspraken voor de prestaties van de verenigingen die aan het WMC deelnamen. Meer in het algemeen nog gold die waardering voor al die Limburgse muzikanten en vrijwilligers die de rijke Limburgse blaasmuziekcultuur ook vandaag de dag tot in de kleinste dorpen in stand houden. Bovens deed dat met zijn bekende droge en spitse humor, Koopmans met enthousiaste gedrevenheid. Alle korpsen mochten een bescheiden waarderingssubsidie en bloemen in ontvangst nemen. De twee Limburgse wereldkampioenen (de drumband van de Koninklijke Harmonie van Gronsveld en wij dus) ontvingen een minder bescheiden cheque en werden tevens onderscheiden met de gouverneurspenning. Voorafgaande aan de huldiging was er een uitgebreid broodjesbuffet, achteraf waren er drankjes en hapjes.
Chapeau Provincie Limburg voor dit uitstekende en zeer gewaardeerde initiatief!
Bekijk hier foto’s van de huldiging.