nieuws

Loek Smeijsters

Loek Smeijsters, geboren in 1968 te Bocholtz, kwam in 1979 als klarinettist bij de Koninklijke. Philharmonie.

Binnen korte tijd werd hij door Heinz Friessen gevraagd om de Es-klarinet partij voor zijn rekening te nemen, wat hij in de jaren tachtig en negentig lange tijd heeft gedaan. Na zijn middelbare school begon hij aan het conservatorium te Maastricht bij Jan Cober met zijn studie klarinet en bij Sef Pijpers met zijn studie Hafa directie. Als Es-klarinettist is hij lange tijd actief geweest bij het Nationaal Jeugdorkest, waarmee hij aan diverse tournees in Europa, Amerika en Japan heeft deelgenomen. Daarnaast heeft hij deel uitgemaakt van het Amsterdams Blazers Collectief.

Als dirigent heeft hij met diverse Hafa orkesten gewerkt, o.a. in Swalmen, Hegelsom, Vijlen en de Groenstraat. In 1990 is hij samen met Sef Pijpers, die dit orkest in de jaren 90 naar de top van de concertafdeling heeft gebracht, bij de Groene in Wolder begonnen.

Hier heeft hij later ook intensief samen gewerkt met Fried Dobbelstein en op dit moment met Matty Cillissen. Tegenwoordig is hij ook dirigent bij de fanfare van Reijmerstok en de harmonieën Internos te Epen en Aurora Grevenbicht.

Meer dan 15 jaar heeft hij gewerkt als 2e dirigent bij harmonie St. Aemiliaan in Bleijerheide, in eerste instantie met dirigent Pieter Jansen en later met Sef Suilen, die hem voor die functie ook naar Heel haalde. Met harmonie St. Aemiliaan heeft hij als klarinettist aan diverse concoursen deelgenomen.

Verder werd hij bij veel orkesten, in binnen – en buitenland, gevraagd om dirigenten te vervangen op concerten of daar tijdelijk als interim te werken. Ook heeft hij leiding gegeven aan diverse ensembles in verschillende programma’s en concertseries.

Op 22 januari 2012 is hij benoemd tot dirigent bij Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide te Kerkrade en vanaf februari 2015 leidt hij muzikaal ook KF De Vrije Burgers uit Val-Meer.

Per 1 oktober 2015 heeft Loek Smeijsters de dirigeerstok bij de samenspeelgroep en jeugdharmonie overgenomen van Txemi Extebarria. Tevens is Loek Smeijester dirigent van de Pie & Pow-kapel.